torstai 29. joulukuuta 2011

Kätevä emäntä ;)

Ihanaa, kun olen nukkunut pois syksyn aikana hankitun varsin kunnioitettavan univelan ja jaksaa taas puuhailla kaikenlaista. Jopa pyykinpesu tuntuu ihan siedettävältä kun sitä ei tartte tehdä viimeisillä voimillaan, noin niinku kuvainnollisesti.

Ihailen ihmisiä, jotka ovat taitavia leipojia. Mä en ole kovinkaan taitava, mutta olen ajatellut opetella. Leivoin ensimmäistä kertaa sitten yläasteen seiskkaluokan sämpylöitä!
Lisäksi leivoin omenapiirakkaa. Sitä ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa jouluiseksi leivonnaiseksi, mutta ihan hyvää siiitä tuli. Jopa lapset uskaltautuivat maistamaan. Mukavaa. Tota piirakkaa olen väsäilly aikaisemminkin, mutta väsäillessä tuli mieleen, että voisi koittaa tehdä vaikka huomenissa omenamuffinsseja, jos vähän soveltelisi ohjeita...
Leipomisintoa on iloisesti ihmetelty perheen toisen aikuisen taholta. Olisko syy kemiassa?Oksitosiini (kreik. oksys = nopea, tokos = synnytys) on yhdeksästä aminohappomolekyylistä muodostunut hormoni, joka syntetisoituu hypotalamuksen neuroendokriinisten solujen soomaosissa ja vapautuu verenkiertoon aivolisäkkeen takalohkossa sijaitsevista hermopäätteistä synnytyksen yhteydessä. Se saa kohdun lihakset supistelemaan ja sikiön liikkeelle. Imettävällä äidillä oksitosiinin tehtävänä on saada maito poistumaan rinnoista supistamalla maitotiehyitä ympäröiviä pieniä sileitä lihaksia. Oksitosiinia erittyy myös mm. seksuaalisen mielihyvän yhteydessä. Oksitosiinilla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus, minkä vuoksi sitä tutkitaan potentiaalisena lääkkeenä sosiaalisten tilanteiden pelkoon.[1][2][3] Oksitosiinin on havaittu herättävän miehillä niin negatiiviset kuin positiivisetkin varhaislapsuuden muistot äitisuhteesta myös myöhemmällä iällä.[4]
Oksitosiinin vapautumiseen kehossa voidaan vaikuttaa monin eri tavoin. Mm. kosketus ja hieronta vapauttavat oksitosiinia, kuin myös kaikki mielihyvän tunteeseen liittyvät asiat. Oksitosiini vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta toisiinsa.
Oksitosiinin kemiallinen kaava on C43H66N12O12S2, moolimassa 1007,19 g/mol ja CAS-numero 50-56-6.Vaikka sataakin ropsis rops, lähden silti vielä reippaana jumppaan, jossa soitetaan taatusti lattarimusaa :)

                  Buenas tardesta kaikille- nauttikaa olostanne!